2022-02-21
IncubatorInvest
Yuncture News

Wellibites – Från inkubator till internationell försäljning

En krispig januaridag ringde Sara Serray på Yunctures kontor för första gången. Hon hade då bokat ett möte med våra affärscoacher för att pitcha sin affärsidé med förhoppningen att få en plats i vårt inkubatorprogram. Med sig hade Sara ett smakprov på en Wellibites som hon hade kokat ihop hemma i sitt kök. Godisbiten hade inte samma form som de har idag och smakerna var heller inte fullt utvecklade. Trots detta så blev våra affärscoacher helt sålda på Sara som person och hennes godisbit, så vi erbjöd henne en plats i inkubatorn.

Wellibites grundare Sara, som är utbildad kost- och friskvårdsrådgivare och legitimerad apotekare, har alltid haft ett intresse för bakning och hälsa. Hon började därför titta närmare på produkterna som skulle vara ett “bättre” alternativ på marknaden och insåg att det inte fanns något alternativ som var bra nog. Därefter läste hon på om råvaror och forskningen kring sötningsmedel och började experimentera ihop egna recept hemma i köket. Kommande dagar, kvällar och nätter stod hon och experimenterade fram olika batcher som testades av hennes systerdotter, tills hon hade en godisbit som både smakade riktigt gott och var nyttig.

Sara har alltid varit analytisk och ifrågasättande. Hon beskriver det själv som att hon ofta tänker i andra vinklar än de som presenteras. Här berättar hon hur hon tänkte när hon stod och experimenterade i sitt kök.
– Jag ville driva eget företag men visste inte riktigt inom vad eller om detta skulle kunna bli något. Att det skulle bli som det blev hade jag aldrig kunnat föreställa mig. I de bästa av världar skulle Wellibites kunna köpas i några butiker. 

Hon hade inga tidigare erfarenheter kring entreprenörskap. Istället såg hon till att utbilda sig själv genom Google-sökningar och events. Idag omsätter Wellibites ca. 22 miljoner kronor.
– Jag satte mig på riktigt vid datorn och googlade “hur startar man företag?” och gick på events och sög åt mig så mycket kunskap jag bara kunde. Tillslut var jag i ett läge där jag hade gjort så mycket jag kunde på egen hand och sökte ett sammanhang och någon som kunde hjälpa mig regelbundet. 

Sara blev antagen till inkubatorn med start i februari 2018 med Mats Rydhede och Josefin Rydhede som rådgivare. Vid inkubatorns start hade hon ett godisrecept, en logga och kontakt med produktion och leverantörer. Under inkubatortiden fick Sara även kontakt med flera erfarna personer som arbetat inom livsmedelsbranschen. En av dessa var Mats Bejmyr, som nu driver ett eget rekryteringsföretag inom detaljhandel mot stora kedjor. Mats blev ett bra bollplank för Sara i hennes bolagsstart.
– Jag insåg tidigt i inkubatorn att om det inte händer något nu så kommer det aldrig hända. Då sa jag upp mig från mitt jobb och sålde lägenheten som jag flyttat in i en månad tidigare. Det beslutet var självklart även om det där och då inte kändes lätt.  

“Även om du flyger i starten så kommer det en dipp”

Med hjälp av kompetensen i Yunctures inkubator ville Sara komma ut på marknaden, skaffa kunder och få idéen till en färdig produkt att sälja.
– Det var precis den hjälpen jag fick. Wellibites grundades i maj 2018 och vid inkubatorns slut hade jag en färdig produkt och en omsättning på några hundra tusen kronor, säger hon och fortsätter:
– För Wellibites har Yuncture varit den perfekta plattformen kring allt med bolagisering och att komma igång på riktigt. Mina rådgivare på Yuncture hjälpte mig att tänka stort och förberedde mig mentalt på att jag kommer stöta på hinder i min entreprenörsresa. Även om du flyger i starten så kommer det en dipp, vilket gjorde det enklare för mig att ta mig ur dippen när den väl kom.

Vi frågade Sara vad hon hade velat lämna för tips till någon som vill starta företag.
– Att omge dig med personer som har gjort eller gör det du vill göra. Då blir saker enklare. Omge dig med rådgivare och andra entreprenörer som får dig att känna dig inspirerad. När du är mogen för att skapa struktur och vill satsa på din idé så rekommenderar jag dig att söka till en inkubator.

“Närheten till marknaden och den riktiga affärsmässiga biten är en av Yunctures starkaste sidor”

Sedan sommaren 2021 är Wellibites en del av foodtech-koncernen Humble Group. Sara är fortfarande VD och driver bolaget precis som tidigare, fast nu med stöd.
– Kort efter att jag var med i Draknästet blev jag kontaktad av Humble Group. Jag hade tidigare tackat nej till deras erbjudande eftersom jag inte kände mig redo för att sälja bolaget. När de väl kontaktade mig igen tänkte jag att det inte skadar att boka upp ett möte, säger hon och fortsätter:
– När vi väl pratade insåg jag att det var en bra match. Mitt mål är att skapa en bättre och hälsosammare värld, och hur gör jag det bäst? Jo, genom att nå ut till fler människor på kort tid. Det var då jag bestämde mig att detta var den bästa vägen. 

Framöver siktar Wellibites på att expandera till fler länder, samtidigt som bolaget växer internt. År 2022 planerar Wellibites att omsätta 50 miljoner kronor och Sara är i skrivande stund fortfarande ensam anställd i bolaget. 

Bilderna tillhör Wellibites.