2023-08-25
IncubatorHouse
Yuncture News

Så når du ut med din startup via sociala medier

Vi lever i ett samhälle där utvecklingen sker allt snabbare och nya startups ständigt poppar upp. Nya produkter och tjänster når marknaden dagligen och det blir svårare att hänga med. I myllret av alla produkter och tjänster på marknaden, varför ska man välja just din?

Efter att den frågan är besvarad behöver man nå ut, lättare sagt än gjort, eller hur? LinkedIn, Instagram, Facebook, TikTok är bara fyra av många plattformar. Oavsett om du redan är igång med sociala medier eller inte – så har vi mängder med tips till dig, av ingen mindre än vår alldeles egen stjärna, Louise, som är Social Media Manager på Yuncture och Hammarviken. Vi är övertygade om att hon kommer ge dig goda tips, och ett och annat skratt!

Med en passion för att se startups växa

Louise, om du ska låta Sveriges entreprenörer lära känna dig, vem är du?

“Både privat och arbetsmässigt är jag en nörd när det kommer till sociala medier. Jag älskar att scrolla på sociala medier och få ta del av hur både människor och företag uttrycker sig. Som person är jag glad och positiv och älskar att hänga med människor som jag trivs med. Jag skulle också beskriva mig som spontan och levnadsglad.”

Som Social Media Manager för inkubatorn och hub:en Yuncture arbetar Louise brett med kommunikation. Det kan handla om att lyfta startup bolag, nå ut med Yunctures erbjudanden som inkubator, investerare och hub med kontorshotell och aktiviteter. Men det kan också handla om att bidra till Sveriges entreprenörers kunskapsbank.

“Mitt intresse för kommunikation och olika sätt att uttrycka sig har alltid varit stort, vilket var en stor bidragande faktor till valet av studier. Jag tog examen 2017, från det som nu heter Handelsakademin i digital kommunikation, och jag har även läst mediekommunikation och grafisk kommunikation innan dess.”

Hur skapar man en social media-strategi för en startup?

Att skapa en plan för sociala medier är ett ständigt pågående arbete, säger Louise. Det handlar om att vara medveten om vart potentiella kunder hänger och vad de lockas av. Vidare delar hon med sig av en checklista som kan vara av nytta.

8 goda råd för alla startups

1. Börja med att ta reda på syftet! Varför vill ni vara på sociala medier? Vad vill ni med närvaron? Vissa vill lära ut något, andra vill sälja sin produkt eller tjänst medan andra vill öka sin tillit. Målen kan vara flera. När ni har svar på dessa frågor blir det lättare att skapa en tydlig plan framåt och skapa innehåll som ger resultat.

2. Analysera målgruppen. Vilka sociala plattformar rör de sig på? Varför befinner de sig just här? Vad är deras mål på plattformen?

3. Gör en skriftlig plan! Bestäm vilken typ av innehåll du ska skapa och när det ska göras. Men gör det enkelt för dig. Du behöver inte skapa en excel – håll det enkelt med ett kladdpapper eller skriv en anteckning på din telefon.

4. Uppfinn inte hjulet igen. Hur gör branschkollegorna? Vad fungerar och vad fungerar inte? Analysera och dra slutsatser.

5. Följ upp arbetet löpande för att se vad som ger bra och mindre bra resultat och viktigast av allt: lär dig av det. Skapa mer av det innehållet som engagerar dina följare.

6. Allt handlar inte om sälj. Det är inte hållbart att bara försöka sälja sin produkt eller tjänst. Minst lika viktigt är det att dela med sig av kunskap och kompetens, ge inspiration och att faktiskt ge läsaren någonting av värde. Det skapar tillit och med tillit blir ditt säljarbete enklare.

7. Avsätt tid till att hänga på plattformen. Finn inspiration genom att titta på vad andra lägger upp, interagera med dina följare och trendspana.

8. Var genuin. Det är mitt absolut bästa råd!

Det är viktigt att en startup följer trender på sociala medier

Vi förstår att inte alla har samma brinnande intresse för sociala medier som Louise och att följa trender kan vara lättare sagt än gjort. Hur gör egentligen Louise?

“Försök att finna ett intresse, tänk på syftet med att du befinner dig på sociala medier. Med ett intresse så kommer du aktivt att söka upp informationen du behöver för att växa. Avsett exempelvis 20 minuter per dag att kolla runt och upptäcka. Hur gör andra aktörer? Vilken typ av innehåll engagerar följare? Hur gör andra för att öka sin följarskara? Vilka dagar och tider är det bäst att publicera innehåll? Sätt upp frågor och hypoteser och besvara dem, en i taget.”

Så mäter du framgång på sociala medier

Det finns såklart många olika sätt, säger Louise. Personligen gillar hon plattformarnas egna statistikverktyg, därifrån kan man utläsa mycket. Utifrån det skriver hon egna anteckningar och drar slutsatser. Det låter kanske som ett tungt och gediget arbete, medan det i själva verket handlar om några timmars arbete i månaden som ger ovärderlig information till startup bolagen.

“Det bästa är ju naturligtvis när man får feedback genom direkt bekräftelse, exempelvis när någon berömmer eller på andra sätt ger bekräftelse, men det kan man ju inte ta för givet att någon gör. Därför kan man ta hjälp av statistiken man kan utvinna ur plattformarna för att se hur väl man når ut och engagerar.”

Efter att ha varit aktiv på sociala medier under en period kan man börja analysera följarskaran – att ställa sig frågan om du når ut till rätt personer, fortsätter Louise. Hur många av följarna eller personerna som interagerar med innehållet blir kunder?

3 snabba svar

Vi ber Louise om tre snabba svar på frågan om hur man ser till att inläggen man publicerar på sociala medier är engagerande och relevanta för målgruppen.

1. Lär känna din målgrupp! (Men slappna heller aldrig av och tro att något ska fungera gång på gång).

2. Våga testa nytt! Sociala medier ska vara roligt.

3. Se till att nå ut med ditt varför. Varför kunden BEHÖVER just din produkt eller tjänst.

Måste man som startup finnas på alla plattformar?

Absolut inte, säger Louise! Det är sällan klokt att vara på alla ställen, speciellt när man driver en startup och har begränsat med tid. Välj hellre ut en eller ett par plattformar där era potentiella kunder finns. Om man använder fler än en plattform så bör man naturligtvis anpassa innehållet utifrån målgruppen på den specifika plattformen, men det är inte alltid det finns tid till det, fortsätter Louise.

“Det är en dröm att skapa olika innehåll för olika kanaler, men det tar mycket tid. Satsa istället på att skapa riktigt bra innehåll för en kanal. Så länge man är någorlunda medveten om hur plattformarnas algoritmer fungerar kan man använda sig av samma innehåll, men exempelvis korta ner det lite i de plattformarna där det passar bättre med mindre text.”

Hantera negativa kommentarer

Detta kan man givetvis hantera på flera olika sätt, säger Louise. “Jag brukar behålla negativa kommentarer synliga då jag anser att det är viktigt att kunna bemöta kritik. Det tror jag i slutändan skapar ett större förtroende hos våra följare då vi visar att deras åsikter är viktiga. Däremot skulle vi aldrig acceptera kommentarer som innehåller olämpligt språk eller kränkningar av något slag. Om det skulle uppstå hade det tagits bort direkt.”

Louise spår framtiden med sociala medier

Att spå trender för sociala medier är givetvis svårt, så även att veta hur man kan och bör förbereda det specifika bolaget för förändringarna, men vi var ändå tvungna att ställa frågan.

“AI kommer att växa och växa, och jag är övertygad om att det kommer att bli en stor del av kommunikationen framåt. Med hjälp av alla AI-verktyg kommer det att bli lättare, och gå snabbare, att skapa innehåll, presentationer och annan typ av kommunikation.”

Här tipsar Louise om två, enligt henne, användbara AI-verktyg för de som driver en startup. ChatGPT, som kan skapa texter genom att man matar in en så kallad prompter som beskriver vad du vill åstadkomma. Samt Midjourney, ett plug-in i plattformen Discord, som kan generera bilder utifrån dina önskemål.

Lär känna Louise

Louise har varit mentor för flertalet startup i vår inkubator, bland annat PMS-boxen, Älska Vara Nu och i höstens program kommer hon att vara mentor till Jibril som driver bolaget Bilda. Alla som arbetar med Louise vet att hennes positiva attityd och hjärtliga skratt smittar lika mycket som pesten, fast i en bra bemärkelse såklart!

Med det sagt vill vi avsluta med att du får lära känna henne lite bättre genom att låta henne svara på fem personliga frågor, let´s go!

Vilken film skulle du rekommendera?

“Haha, jag har riktigt kass filmsmak! Eller ja, inte enligt mig själv då såklart, men mina kollegor har bannat mig från att dela med mig av filmtips. Men skicka ett meddelande på LinkedIn om du trots det vill ha ett tips eller två!”

Om du skulle välja en superkraft, vilken skulle det vara och varför?

“Att vara osynlig! Det kanske låter deppigt? Osynlig vill jag vara för jag är nyfiken – jag vill lyssna på samtal som jag egentligen inte får lyssna på, statshemligheter exempelvis.”

Vilken maträtt kan du laga bäst och vad är din hemlighet?

“I min familj är jag känd för att göra riktigt bra köttbullar, så jag måste säga köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Jag älskar också att utforska nya recept från flera av världens kök.”

Vilket land skulle du helst vilja besöka och varför?

“Jag är inte så kräsen. Jag mår som bäst i ett varmt land, sittandes i en solstol med ett glas bubbel i handen.”

Vilken är den bästa presenten du fått?

“Presenter i all ära, men vad är egentligen bättre än tid med nära och kära? Det är det absolut bästa jag vet och därför också den bästa presenten jag kan få.”

Så, vad gör du helst på fritiden?

“Det svaret går lite hand i hand med mitt förra. Jag spenderar så mycket tid jag kan med min familj och vår lilla labradoodle August”

Här hittar du Louise!

Du hittar Louise i Yunctures och Hammarvikens lokaler i centrala Göteborg. Hon arbetar internt med deras sociala medier men är även mentor för bolag som är med i Yunctures inkubator, som du kan läsa mer om här.

Psst! Har du kollat in Yuncture House? En hub för alla entreprenörer och stjärnor som driver en startup. Läs mer här och varför inte kika förbi på en rundvandring.