2022-11-28
Invest
Yuncture News

Mats Bejmyr – branschveteranen bakom Yuncture Food & Retail

Vi har berättat om vår nya satsning där vi kommer att investera i startup-bolag som verkar i branscher som Foodtech och detaljhandeln tillsammans med en branschveteran. Men vem är denna veteran? Vi tycker att det är hög tid att ni får lära känna vår partner, Mats Bejmyr.

Mats har en gedigen bakgrund inom detaljhandeln i ledande roller på stora företag som Cederroth och Axfood, bland annat som VD för ett av dotterbolagen. De senaste åren har han även drivit ett eget rekryteringsbolag riktat mot just detaljhandeln samt varit VD på Maten É Klar, där TV-kocken Tareq Taylor är en av grundarna. Mats kommer att sitta som VD för vårt branschspecifika investmentbolag Yuncture Food & Retail.

Mats! Berätta, hur du kom i kontakt med Yuncture?

– Jag och Mats Rydhede, som är grundare till Yunctures moderbolag Hammarviken, är barndomskompisar och startade vår yrkeskarriär på Billhäls, där vi drog kundvagnar tillsammans. Många år senare, närmare bestämt 2018 ringde Mats mig och frågade om jag ville vara rådgivare till Sara Serray som tillsammans med sitt nystartade bolag, Wellibites, satt i Yunctures inkubator. Jag tackade såklart ja till erbjudandet och efter inkubatorprogrammet fortsatte jag, under en tid, som konsult i Wellibites

Vad gör du vid sidan av ditt uppdrag med Yuncture?

– Jag är halvpensionär och sitter i styrelsen för Maten É Klar. Jag är också involverad i några andra spännande uppdrag, men de kan jag tyvärr inte berätta om.

Vilken typ av spetskompetens besitter du?

– Jag har varit på båda sidorna i branschen, alltså som både försäljningsansvarig och inköpsansvarig. Jag har också rekryterat en himla massa folk. Vi snackar närmare 300 tjänster där flertalet har varit nyckelpositioner, så jag har sett många organisationer inifrån. Den samlade branschkompetensen, tillsammans med Yunctures känsla för investeringar gör att vi blir en bra aktör inom vårt område.

Hur analyserar ni investeringscase?

– Vi tittar först på produkterna och om dem ligger rätt i tiden. Produkten kan med fördel vara producerad i Sverige och bör vara unik på något sätt. Vi ser också gärna att bolaget jobbar med hållbarhetsfrågor som ligger nära Yuncture, men det viktigaste av allt är ändå entreprenören.

Vad tror du är nästa megatrend inom Food & Retail tror du?

– Haha.. Vilken svår fråga. Hade jag haft svaret på det så hade jag varit stenrik. Jag tror att vi ska lägga krut på att hitta mervärden på nyttiga produkter inom premiumsegmentet som håller en human prisnivå, men om det är en trend eller inte är svårt att säga.

Sist men inte minst, kan du dela med dig av en fun fact om dig själv?

– Jag har rekryterat till Svenska Fotbollsförbundet med Janne Andersson som uppdragsgivare.

Vi investerar i fler branscher än Foodtech och detaljhandeln. Söker ni kapital? Fyll i vårt investeringsformulär så hör vi av oss för att se om vi är en match.