Detecht vill rädda liv och minska antalet motorcykelolyckor
I september 2018 klev Niklas Ohlsson och Tobias Goldman in genom dörrarna till Yunctures kontor. De driver bolaget Detecht och skulle nämligen delta i vårt fem månader långa inkubatorprogram. Den första versionen av appen var släppt och de hade redan nått 5000 nedladdningar. Bolaget var i tidig fas och ville genom inkubatorprogrammet förbereda sig inför en investering för att kunna ta nästa steg i projektet. Vart står bolaget idag? – Vi har fått till en digital intervju med Detechts medgrundare Niklas.
Berätta mer om Detecht:
– Detecht är en app för motorcyklister där vi främst fokuserar på tre punkter, säkerhet, körfunktionalitet och community. Vårt största fokus ligger på säkerheten, därför innehåller appen en kraschalgoritm som vi utvecklat tillsammans med forskare från Chalmers. Genom den kan vi identifiera motorcykelolyckor med hjälp av mobilens sensorer. När vi identifierat en olycka så meddelas SOS-alarm automatiskt med tid och plats, varvid de kan hjälpa personen i fråga. Målet med appen är att rädda liv och minska antalet allvarliga olyckor, därefter har vi lagt på funktioner som förenklar din körning och en funktion där du kan connecta med likasinnade.
Hur fungerar Detecht´s kraschalgoritm?
– Vi ber alltid våra förare att starta appen innan de påbörjar en motorcykelkörning. Då kan man tracka och logga sin rutt och i bakgrunden analyserar vi mobilens sensorer. Vi analyserar värden kontinuerligt under körningen och på så sätt kan vi detektera en olycka. När appen upptäckt olyckan startas ett larm på telefonen och föraren har då 60 sekunder på sig att avlarma innan det skickas direkt till SOS-alarm eller förarens ICE-kontakter.
På SOS-alarm mottar operatören vårt larm och försöker motringa föraren för att få kontakt och analysera situationen. Eftersom att föraren ofta är väldigt adrenalinfylld efter olyckan kan de ibland ha svårt att uppskatta situationen. Därför är det otroligt viktigt att vi har med oss SOS-alarm som är professionella i samtalet med föraren. De kan analysera förbi adrenalinpåslaget och skicka ut räddningstjänst vid behov.
Hur kom ni på affärsidén?
– Vi pluggade på Chalmers Entreprenörsskola och startade projektet där. Vi var ett team på tre studenter som blev ihopkopplade med forskare från Chalmers som hade grunden kring algoritmen. Jag som nybliven motorcyklist tyckte att det var en jättebra bransch att rikta oss åt. Tidigare hade man diskuterat om man skulle rikta sig åt ryttare eller cyklister. I samma veva kom ett lagkrav från EU att alla nya bilar måste utrustas med eCall, som är ett automatiskt olyckslarm direktkopplat till SOS. Då ansåg vi att detta bör finnas även för motorcyklister och vi började marknadsundersöka under vår studietid.
Hur var tiden i Yunctures inkubatorprogram?
– När vi hoppade in i Yunctures inkubator var det jag och Tobias som drev Detecht tillsammans med en konsult. Konsulten fungerade lite som vår CTO initialt. Under hösten 2018 hade han tagit fram en första version av appen och genom att bara skriva om appen på sociala medier hade vi redan 5000 nedladdningar under de två första månaderna.
Vi var alltså i en tidig fas och vi ville förbereda oss för att kunna ta in en investering för att ta nästa steg i bolaget och accelerera utvecklingen. Under Yuncture-tiden fokuserade vi på att få ihop ett samarbete med SOS-alarm. Det är svårt för små startups att komma i kontakt med stora giganter och röra sig genom deras hierarkiska uppbyggnad. Med Yuncture kunde vi bolla idéer och fick hjälp att föra dialogen vidare. Vi hade tur att få till ett bra samarbete med en av affärsutvecklarna på SOS-alarm. Eftersom han själv körde motorcykel så tyckte han att vårt projekt var viktigt. Han blev lite av en ledstjärna på SOS-alarm och hjälpte oss otroligt mycket.
2019 fick vi ihop ett nationellt pilotprojekt där vi började testa vårt krashlarm direkt kopplat till SOS-alarm. Det gick bra och sedan ett år tillbaka är vi direktuppkopplade till SOS-alarm på ett samarbetsavtal, som ett av de första personliga sensoralarmen.
Har du några tips till andra startups?
– Som tidigare nämnt är det svårt som liten startup att ta sig in i ett stort bolag. Det kan då vara en fördel om man kan hitta någon på det större bolaget som verkligen tror på er affärsidé och som kan driva processen internt. Det är många steg att ta sig igenom och svårt att få kontakt med “rätt” person.
Vilka utmaningar har ni stött på?
– En av utmaningarna vi stött på är till exempel att kunna finansiera sina egna tankar, projekt och produkter. Det har också vart en utmaning att locka till sig teknisk kompetens och få snurr på den utvecklingen. Eftersom vi inte haft något tekniskt grundarteam så har vi alltid sprungit snabbare på marknads- och affärssidan. Det är först idag, med fyra utvecklare på kontoret som vi äntligen lyckats komma ikapp med den tekniska utvecklingen.
Vad kan vi förvänta oss av Detecht i framtiden?
– Vi ser en global trend där allt fler hobbyister söker sig till varandra för att diskutera sina hobbys och intressen. Det försöker vi kapitalisera på genom att erbjuda en allt-i-ett-app som innehåller säkerheten, allt du behöver verktygsmässigt för motorcykelåkning och ett community, där du kan träffa andra likasinnade. Framåt fokuserar vi mycket på att utveckla de sociala nätverket i appen.
6 snabba med Niklas
Namn: Niklas Ohlsson, vd och medgrundare Detecht
Ålder: 27
Född och uppvuxen: Göteborg
Fritidsintressen: Såklart motorcykel. Eftersom min största dröm sedan dagis var att ta MC-kort så blev det de första jag gjorde när jag fyllde 24. Utöver det älskar jag all typ av sport.
Motorcykel: Triumph Street Twin
Vad har du på din bucketlist? Jag vill gärna åka på en längre motorcykelsemester. Vi planerar att göra det med teamet, till sommaren förhoppningsvis. Utöver det så har jag alltid velat starta ett bolag och utveckla det från start till ett hållbart bolag som är självfinansierat. Nästa stora mål är att Detecht ska bli den största motorcykelappen i världen.
I början av 2021 investerade Yuncture Invest i Detecht. Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid tillsammans framöver. Besök gärna Detecht´s hemsida för att läsa mer.